Wij werken deels vanuit huis en zijn goed bereikbaar
Dien hier uw adviesaanvraag in

Op 23 februari 2021 werd een interessante ipr-conclusie gepubliceerd van AG Bobek bij het Hof van Justitie EU. In casu gaat het om een Poolse staatsburger, voormalig gevangene in Auschwitz (Polen) die aanstoot nam aan een online artikel van een Duits dagblad waarin Auschwitz een ‘Pools vernietigingskamp’ werd genoemd. Zoals wij allemaal weten was Auschwitz een nazivernietigingskamp dat door Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in het (op dat moment) bezette Polen was gebouwd.

De Pool vordert o.a. een financiële vergoeding bij de Poolse rechter. De vraag dringt zich op: is de Poolse rechter internationaal bevoegd? Naar ipr valt de casus te kwalificeren als onrechtmatige daad ex artikel 7 lid 2 Brussel Ibis-verordening en o.a. aan de hand van het door het Hof in de zaak eDate geïntroduceerde criterium ‘centrum van de belangen’ van het slachtoffer moet onderzocht worden of dit centrum in Polen valt te lokaliseren en de rechter aldaar bevoegdheid kan aannemen.

De AG concludeert o.a. dat niet uit te sluiten valt dat de Poolse rechter inderdaad bevoegdheid kan aannemen, gelet op het feit dat het niet geheel onvoorzienbaar is voor de Duitse uitgever dat iemand in Polen aanstoot zou nemen aan de uitlating ‘Pools vernietigingskamp’ in een online artikel, dat bovendien ook in een taal werd gepubliceerd die door veel mensen buiten het nationale grondgebied van die taal wordt begrepen.

Het is nu wachten op het oordeel van het Hof van Justitie, waarbij alvast wordt opgemerkt dat het Hof AG Bobek in het verleden niet altijd heeft gevolgd als het gaat om de uitleg van bevoegdheidsregels in de context van een internationale onrechtmatige daad.

Welke rechter is internationaal bevoegd kennis te nemen van de vordering op grond van onrechtmatige daad in uw dossier? Vraag advies aan één van de experts van het IJI

Dien vrijblijvend uw adviesaanvraag in via het online formulier of stuur een e-mail naar info@iji.nl. Binnen een week, uiterlijk twee weken, ontvangt u van ons een ruim onderbouwd en goed gemotiveerd rapport, waarin uw vragen to the point worden beantwoord. Als u eenvoudige vragen heeft, bent u welkom om telefonisch contact met ons op te nemen via de helpdesk, of via de chatbox, zodat wij u direct van dienst kunnen zijn.