Wij werken deels vanuit huis en zijn goed bereikbaar
Dien hier uw adviesaanvraag in

Internationaal erfrecht

Wilt u direct al meer weten over een erfenis uit het buitenland? Klik hier

Binnen het internationaal erfrecht kan een heel aantal internationaal privaatrechtelijke vragen rijzen. Welke rechter is bijvoorbeeld internationaal bevoegd om kennis te nemen van het geschil? Welk recht is van toepassing en indien dit buitenlands recht is, hoe ziet dit recht er dan uit? En onder welke voorwaarden is een buitenlands vonnis vatbaar voor erkenning en tenuitvoerlegging? Wij leggen het internationaal erfrecht graag nader uit en geven deskundig en onafhankelijk juridisch advies hierover.

Het internationaal erfrecht: een aparte rechtstak binnen het internationaal privaatrecht

De regels inzake het internationaal erfrecht liggen voor een groot gedeelte in de Nederlandse bronnen van Boek 10 BW en Rechtsvordering. In toenemende mate verschijnen er uit de EU ook wetgevingsinstrumenten op het gebied van het internationale erfrecht. Deze instrumenten hebben voorrang op de nationale bronnen.

Het internationaal erfrecht bestaat uit onder andere:

Advocaat mr. Channa Samkalden, Prakken d’Oliveira

Wat onze cliënten over ons zeggen

Advocaat mr. Tim de Greve, partner bij Stibbe.

Ik schakel het IJI regelmatig in bij zaken waarin IPR-aspecten een rol spelen. Het bestaat al 100 jaar en kan dus bogen op een lange geschiedenis en ervaring. Er zijn vooraanstaande mensen aan verbonden. Niet in de laatste plaats de heer Strikwerda. Ze denken met je mee, begrijpen meteen de vraag waar je mee zit en dragen oplossingsrichtingen aan. Ze hebben de goede connecties in binnen- en buitenland om vragen binnen een redelijke termijn te beantwoorden. Los daarvan is het heel prettig samenwerken met de mensen van het IJI.

Advocaat mr. Leushuis, Leushuis Advocaten

Ik heb als advocaat een normale rechtspraktijk en wordt zelden geconfronteerd met internationale aspecten. Om voor internationale dossiers het ipr uit te moeten zoeken is niet te doen. In deze tijd heb je daarvoor echt een ipr deskundige nodig. De kwaliteit van IJI rapporten vind ik echt een 10 waard. Ik ontvang heel gedegen rapporten waar ik heel blij mee ben en de cliënten ook. De snelheid van de dienstverlening is ook heel goed en is telkens eigenlijk nog sneller dan ik had verwacht. Ook fijn was dat het contact met de IJI werknemers heel plezierig is. Ik ben blij dat het instituut bestaat en de advocatuur behulpzaam kan zijn.

Advocaat mr. Ria van Seventer, Meesters aan de Maas Advocaten

Ons advocatenkantoor is gevestigd in Rotterdam, een stad met meer dan 170 nationaliteiten, en daarom moeten we regelmatig om advies vragen aan het Internationaal Juridisch Instituut. Ik heb bijvoorbeeld te maken gehad met de erkenning van een kind door een Italiaan, waarop Italiaans recht moet worden toegepast. Ik spreek geen Italiaans dus ik kan dat niet zelf. Ik heb ook geen toegang tot de bronnen en het Internationaal Juridisch Instituut heeft dat wel.

Notaris Bernard Kapma, BK Notarissen

In mijn praktijk komen steeds meer zaken voor met een internationaal aspect. Gelukkig zorgen de Europese Verordeningen voor erfrecht en huwelijksvermogensrecht voor meer duidelijkheid, maar toch zijn er nog veel zaken waar je niet zeker weet hoe het zit, welk recht van toepassing is of dat je een oplossing die in Nederland heel praktisch lijkt, wel goed uitgevoerd kan worden of de beoogde gevolgen heeft in een ander land.

Ik vraag dan vaak advies bij het IJI en wat me opvalt is dat het vaak toch net anders zit dan je zelf vooraf had gedacht. Een schriftelijk advies van een expert in je dossier geeft ook rust en zekerheid. Je kunt dan altijd laten zien dat je niet zomaar zelf wat hebt bedacht, maar als een redelijk bekwaam en redelijk handelend beroepsbeoefenaar te werk bent gegaan.

Het internationaal erfrecht vormt binnen het internationaal privaatrecht een aparte rechtstak. Als uitgangspunt gelden de typische internationaal privaatrechtelijke beginselen en uitgangspunten, zoals dat de internationaal bevoegde rechter en het toepasselijk recht een nauwe band moeten hebben met de specifieke casus. Daarnaast wordt bij het internationaal erfrecht aan de hand van dezelfde systematiek bepaald welke rechter bevoegd is en welk recht van toepassing is. Zo gelden er algemene en bijzondere internationale bevoegdheidsgronden en geldt de rechtsverhouding als uitgangspunt op basis waarvan de conflictregel wordt toegepast en in het verlengde daarvan het toepasselijk recht wordt vastgesteld.

Vraag vrijblijvend deskundig en onafhankelijk juridisch advies aan

Het IJI in Den Haag is gespecialiseerd in het bieden van deskundig en onafhankelijk advies over zaken wat betreft internationaal privaatrecht, inclusief het internationaal erfrecht. Via ons slimme kennissysteem en brede internationale netwerk hebben wij op dit gebied al meer dan 240.000 adviezen uitgebracht. Wilt u ook gebruikmaken van onze diensten? Dien dan vrijblijvend uw adviesaanvraag in via het online formulier of stuur een e-mail naar info@iji.nl. Binnen een week, uiterlijk twee weken, ontvangt u van ons een ruim onderbouwd en goed gemotiveerd rapport, waarin uw vragen to the point worden beantwoord. Als u eenvoudige vragen heeft, bent u welkom om telefonisch contact met ons op te nemen via 070 22 108 60 of via de chatbox, zodat wij u direct van dienst kunnen zijn.

Benieuwd naar onze diensten?