De regels inzake het internationaal vermogensrecht liggen voor een groot gedeelte in EU-rechtsbronnen. Deze instrumenten hebben voorrang op de nationale bronnen. In een aantal gevallen gelden echter ook de Nederlandse bronnen van Boek 10 BW en Rechtsvordering.
Het internationaal vermogensrecht bestaat uit onder andere:
- Internationale overeenkomsten
- Internationale koopovereenkomsten (incl. Weens Koopverdrag)
- Internationale dienstenovereenkomsten
- Internationale zakelijke rechten
- Internationale goederen
- Internationale franchiseovereenkomsten
- Internationale distributieovereenkomsten
- Internationale vervoerovereenkomsten
- Internationale consumentenovereenkomsten
- Internationale verzekeringsovereenkomsten
- Internationale arbeidsovereenkomsten
- Internationale cessie van vorderingen
- Internationale onrechtmatige daad
- Internationale productaansprakelijkheid
- Internationale oneerlijke concurrentie en beperkingen op de vrije concurrentie
- Internationale milieudelicten
- Internationale inbreuk op intellectuele eigendom
- Internationale collectieve actie bij arbeidsconflicten
Martijn Polak, vice president Hoge Raad en bestuurslid IJI over de complexiteit van de toepassing van het buitenlandse recht in Nederland
Het internationaal vermogensrecht vormt binnen het internationaal privaatrecht een aparte rechtstak. Als uitgangspunt gelden de typische internationaal privaatrechtelijke beginselen en uitgangspunten, zoals dat de internationaal bevoegde rechter en het toepasselijk recht een nauwe band moeten hebben met de specifieke casus. Daarnaast wordt bij het internationaal vermogensrecht aan de hand van dezelfde systematiek bepaald welke rechter bevoegd is en welk recht van toepassing is. Zo gelden er algemene en bijzondere internationale bevoegdheidsgronden en geldt de conflictregel als uitgangspunt waarop het toepasselijk recht wordt vastgesteld.
Wat onze cliënten over ons zeggen
Advocaat mr. Tim de Greve, partner bij Stibbe.
Advocaat mr. Channa Samkalden, Prakken d’Oliveira
Wij hebben in verschillende zaken een beroep gedaan op het IJI. Eén voorbeeld is een zaak van een aantal Nigeriaanse boeren tegen Shell over olievervuiling in Nigeria. In die zaak gaat het over de toepassing van Nigeriaans recht door de Nederlandse rechter. En het IJI heeft daarvoor het kader van het onrechtmatige daadsrecht in Nigeria voor ons uitgezocht. We hebben dat advies gebruikt in de procedure en ook overgelegd bij de rechtbank en daaruit bleek bijvoorbeeld dat onze eisers ook naar Nigeriaans recht vorderingsgerechtigd waren ten opzichte van Shell. Eigenlijk in al dat soort zaken is het IJI buitengewoon nuttig omdat je een heel degelijk advies krijgt op basis waarvan je weet: willen we nog een aantal dingen verder laten uitzoeken, kan dat door het IJI of moeten we ons tot iemand anders wenden? Maar je kunt er tenminste mee uit de voeten in een vroeg stadium van je procedure.
Advocaat mr. Ria van Seventer, Meesters aan de Maas Advocaten
Ons advocatenkantoor is gevestigd in Rotterdam, een stad met meer dan 170 nationaliteiten, en daarom moeten we regelmatig om advies vragen aan het Internationaal Juridisch Instituut. Ik heb bijvoorbeeld te maken gehad met de erkenning van een kind door een Italiaan, waarop Italiaans recht moet worden toegepast. Ik spreek geen Italiaans dus ik kan dat niet zelf. Ik heb ook geen toegang tot de bronnen en het Internationaal Juridisch Instituut heeft dat wel.