Wij werken deels vanuit huis en zijn goed bereikbaar
Dien hier uw adviesaanvraag in

Lisette Frohn

Senior Legal Counsel

l.frohn@iji.nl
070 22 108 63

Lisette Frohn is gespecialiseerd in het internationale personen-, familie- en erfrecht en het daarbij behorende internationale procesrecht. Zij adviseert onder meer in internationale echtscheidingen en echtscheidingsgevolgen (huwelijksvermogensrecht, alimentatie, ouderlijke verantwoordelijkheid), kinderontvoering, afstammingsrecht en erfrecht. Buiten het familierecht adviseert zij ook op het gebied van het internationale contractenrecht en faillissementsrecht.

Zij is redactielid van verschillende juridische tijdschriften en uitgaven. Zij publiceert regelmatig op haar vakgebied. Zij was mede-auteur van het voor de Raad voor de rechtspraak geschreven rapport “Lekenrechters in Europa: Onderzoek naar de deelname van leken aan de civiele en administratieve rechtspraak” en mede-auteur van de op verzoek van het Europees Parlement verrichte studie “A European framework for private international law: current gaps and future perspectives’, Study IP/C/JURI/IC/2012-009.”.

Verder geeft zij cursussen en workshops op het gebied van het internationale familierecht in de meest brede zin.

Lisette is secretaris van de Staatscommissie voor het Internationaal Privaatrecht en is in die hoedanigheid nauw betrokken geweest bij de codificatie van het ipr in Boek 10 BW. Verder is zij lid van de Commissie van Advies voor zaken betreffende de Burgerlijke Stand en Nationaliteit.

Wat onze cliënten over ons zeggen

Advocaat mr. Tim de Greve, partner bij Stibbe.

Ik schakel het IJI regelmatig in bij zaken waarin IPR-aspecten een rol spelen. Het bestaat al 100 jaar en kan dus bogen op een lange geschiedenis en ervaring. Er zijn vooraanstaande mensen aan verbonden. Niet in de laatste plaats de heer Strikwerda. Ze denken met je mee, begrijpen meteen de vraag waar je mee zit en dragen oplossingsrichtingen aan. Ze hebben de goede connecties in binnen- en buitenland om vragen binnen een redelijke termijn te beantwoorden. Los daarvan is het heel prettig samenwerken met de mensen van het IJI.

Advocaat mr. Leushuis, Leushuis Advocaten

Ik heb als advocaat een normale rechtspraktijk en wordt zelden geconfronteerd met internationale aspecten. Om voor internationale dossiers het ipr uit te moeten zoeken is niet te doen. In deze tijd heb je daarvoor echt een ipr deskundige nodig. De kwaliteit van IJI rapporten vind ik echt een 10 waard. Ik ontvang heel gedegen rapporten waar ik heel blij mee ben en de cliënten ook. De snelheid van de dienstverlening is ook heel goed en is telkens eigenlijk nog sneller dan ik had verwacht. Ook fijn was dat het contact met de IJI werknemers heel plezierig is. Ik ben blij dat het instituut bestaat en de advocatuur behulpzaam kan zijn.

Advocaat mr. Ria van Seventer, Meesters aan de Maas Advocaten

Ons advocatenkantoor is gevestigd in Rotterdam, een stad met meer dan 170 nationaliteiten, en daarom moeten we regelmatig om advies vragen aan het Internationaal Juridisch Instituut. Ik heb bijvoorbeeld te maken gehad met de erkenning van een kind door een Italiaan, waarop Italiaans recht moet worden toegepast. Ik spreek geen Italiaans dus ik kan dat niet zelf. Ik heb ook geen toegang tot de bronnen en het Internationaal Juridisch Instituut heeft dat wel.

Notaris Bernard Kapma, BK Notarissen

In mijn praktijk komen steeds meer zaken voor met een internationaal aspect. Gelukkig zorgen de Europese Verordeningen voor erfrecht en huwelijksvermogensrecht voor meer duidelijkheid, maar toch zijn er nog veel zaken waar je niet zeker weet hoe het zit, welk recht van toepassing is of dat je een oplossing die in Nederland heel praktisch lijkt, wel goed uitgevoerd kan worden of de beoogde gevolgen heeft in een ander land.

Ik vraag dan vaak advies bij het IJI en wat me opvalt is dat het vaak toch net anders zit dan je zelf vooraf had gedacht. Een schriftelijk advies van een expert in je dossier geeft ook rust en zekerheid. Je kunt dan altijd laten zien dat je niet zomaar zelf wat hebt bedacht, maar als een redelijk bekwaam en redelijk handelend beroepsbeoefenaar te werk bent gegaan.

Benieuwd naar onze diensten?